Mýtus č. 1

Migrény sú najbežnejším typom bolesti hlavy

V skutočnosti najbežnejším typom bolesti hlavy sú tenzné bolesti. Stres môže napnúť a zauzliť svaly na hlave a krku a práve tieto svaly môžu byť zdrojom tenznej bolesti. Možno poznáte pocit jednej z týchto bolestí hlavy – tupá, tlaková bolesť na oboch stranách hlavy.

Mýtus č. 2

Bolesťou hlavy trpia dospelí

Bolesti hlavy nezažívajú len dospelí. Deti ich majú tiež, vrátane tenzných bolestí hlavy – s tým rozdielom, že deti nevedia svoje bolesti hlavy dobre vysvetliť. Je dôležité dávať pozor na bolesti hlavy u dieťaťa a konzultovať s lekárom pokiaľ sa zhoršia alebo máte z akéhokoľvek dôvodu obavy.

Mýtus č. 3

Migrény sú len veľmi zlé bolesti hlavy

Nie je to tak úplne pravda. Migrény sa líšia od ostatných bolestí hlavy. V skutočnosti ide o stav súvisiaci s nervovým systémom tela (mozog a nervy) a môžu byť omnoho horšie než vaše normálne bolesti hlavy. Počas záchvatu migrény mozog správne nespracováva senzorické údaje, ako sú svetlá, zvuk alebo dotyk.

Pokiaľ trpíte migrénou, môžu sa u vás objaviť ďalšie príznaky, ako je nevoľnosť a citlivosť na svetlo. Môžete dokonca zaznamenať zrakové alebo zmyslové problémy známe ako aury a vidieť blikajúce svetlá alebo slepé škvrny.

Mýtus č. 4

Iba ženy majú bolesti hlavy opakovane

Hádajte čo? Máme ich všetci. A zatiaľ čo muži sú menej ohrození migrénami, je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať klastrové bolesti hlavy (aj keď tie sú vzácne v porovnaní s inými bolesťami hlavy, ako je migréna). Klastrové bolesti hlavy ich nazývame preto, pretože spôsobujú, že sa u vás vyskytujú skupiny alebo klastre častých bolestí hlavy po dobu niekoľkých týždňov a obvykle sa vyskytujú každý rok približne v rovnakú dobu. Bolesť zvyčajne pociťujete za okom alebo na jednej strane hlavy a prichádza silná a nečakaná.

Mýtus č. 5

Všetky bolesti hlavy sú psychologické

Väčšina bolestí hlavy je zvyčajne vyvolaná základnou fyzickou príčinou. Napríklad sa predpokladá, že tenzné bolesti hlavy sú spôsobené stresom svalov na hlave a krku. Tie zas vysielajú signály bolesti, ktoré sú cítiť na oboch stranách hlavy. To vysvetľuje, prečo sa tenzné bolesti hlavy často prejavujú ako pocit sťahovania obruče okolo hlavy.

Pokiaľ trpíte jednou z týchto bolestí hlavy, možno budete chcieť zvážiť použitie voľnopredajného lieku proti bolesti.