Určenie zdroja bolesti

Keď vás bolí hlava, môžete byť v pokušení myslieť si, že bolesť pochádza z vášho čela alebo má niečo spoločné s mozgom. Možno vás však prekvapí, že zdrojom bolesti môžu byť svaly na krku a hlave. Ako ale môže krčný sval spôsobiť bolesť hlavy?

Je to všetko kvôli druhu bolesti, ktorý sa nazýva prenesená bolesť. K prenesenej bolesti dochádza, keď si váš mozog pletie signály bolesti z jednej časti tela a myslí si, že prichádzajú z druhej časti tela.

Vzhľadom na to, ako sa náš mozog a nervy spájajú, môže byť náš mozog niekedy zmätený tým, odkiaľ bolesť pochádza. Keď sú svaly na krku a hlave boľavé, môže sa to prejavovať ako bolesť hlavy. A s viac než 20 rôznymi svalmi krku a hlavy je to veľký potenciál pre bolesť hlavy!

Zdroj bežnej bolesti hlavy

Najbežnejší typ bolesti hlavy sa prejavuje ako pocit sťahovania obruče okolo hlavy. Vieme však, že táto bolesť je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená svalom niekde na krku alebo v inej časti hlavy.

Čo sa to teda deje so svalmi hlavy a krku, ktoré spôsobujú bolesť hlavy?

Môže to byť preto, že svaly na krku sú napäté a preťažené. Keď k tomu dôjde, v svaloch sa vytvoria bolestivé uzly. Tieto jemné svalové uzly vysielajú signály bolesti do mozgu. Sú to signály bolesti z týchto svalových uzlov, ktoré pociťujete ako sťahovanie obruče okolo hlavy.

bolesti hlavy

Spôsoby, ako zvládnuť bolesť hlavy

Existuje mnoho vecí, ktoré môžete robiť, aby ste zmiernili bolestivé svaly na krku a hlave – zdroj bolesti hlavy.

Úľava od stresu: Pokiaľ sa cítite zaneprázdnený a stresovaný, môžu vám relaxačné techniky, ako je meditácia alebo jednoduché dychové cvičenia, pomôcť znížiť stres a zmierniť svalové napätie. Pomáha tiež udržiavanie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Urobiť si čas na priateľov alebo zlepšiť spánkový režim môže vrátiť úroveň stresu späť do normálu.

Masáž: Ak nabudúce budete mať nepríjemnú bolesť hlavy, môžete mať riešenie na dosah ruky. Vyskúšajte jemnú masáž, aby ste upokojili a uvoľnili svaly na hlave a krku. Masáž vedie aj k zvýšeniu hladiny endorfínov – prirodzených telesných látok na úľavu od bolesti.

Lieky na zmiernenie bolesti: Pokiaľ sa obávate, že vás bolesti hlavy spomalia, môžu vám lieky proti bolesti poskytnúť účinnú úľavu. Ak chcete rýchlo zmierniť bolesť, skúste Nurofen Rapid na zmiernenie bolesti hlavy.

Kapsuly Nurofen Rapid sa vstrebávajú až dvakrát rýchlejšie než štandardný Nurofen.​

Nurofen Rapid obsahuje ibuprofén v tekutej forme. Mäkké kapsuly sa rýchlo rozpúšťajú a uvoľňujú účinnú látku, ktorá sa tak výrazne rýchlejšie vstrebáva do krvného obehu. Vďaka tomu sa liečivá látka rýchlejšie dostane k miestu bolesti.​